EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Doordat er in Scandinavië veel bossen zijn en hout dus makkelijk voor handen is werden de meeste huizen in Scandinavië van ouds her van hout gebouwd.
Deze ruwe houten huizen werden van buiten geschilderd met een matte verf .
Die specifieke verf gaf dat typisch Scandinavische kleureffect en beschermde de houten gevels tegen weer en wind.
Deze gevelverf werd vroeger door de arme boerenbevolking zelf gekookt van water, tarwe- of roggemeel en wat lijnolie.
Men voegde een natuurlijk pigment toe voor de kleur. De naam kookverf komt dus voort uit de manier waarop de verf gemaakt is. 

De typisch rode kleur die in Scandinavië voorkomt, ontstond door erts uit kopermijnen toe te voegen, maar men gebruikte ook andere natuurlijke pigmenten zoals wit, geel, groen, blauw en grijs.

Falu Rödfärg is de oudste kookverffabrikant in Zweden en bestaat onder die naam al meer dan 250 jaar. De oude fabriek werd gevestigd bij een kopermijn in Falun in het midden Zweedse Dalarna. Falu Rödfärg is al vele malen als beste getest en is de meest bekende en gebruikte Zweedse rode verf in Zweden. Een stukje Zweedse cultuurhistorie in een potje eigenlijk.
Deze zogenaamde kookverf (Slamfärg) is met name geschikt en gemaakt voor het schilderen van (ruwe) houten huizen, schuurtjes en schuttingen.

Kookverf heeft een helemaal matte, poederachtige uitstraling.

Voor de zogenaamde fijnbezaagde delen (zoals kozijnen, deuren, daklijsten) werd van ouds her een lijnolieverf gebruikt, een verf die meer olie bevatte en daardoor een zijdeglans gaf en die fijnbezaagde delen zo goed beschermde.

Lijnolieverf werd in heel Europa gebruikt. Vlas werd lokaal verbouwd en van het lijnzaad perste men lijnolie en het vlas zelf werd gebruikt om linnen van te maken. Van deze lijnolie maakte men o.a. lijnolieverf. Een bijkomend voordeel van deze verf was dat de lijnolie goed in het hout trok en daardoor het hout van binnenuit beschermde en door het open karakter van deze verf kon het hout blijven ademen, vocht kon het hout gewoon weer verlaten en bleef niet onder een verflaag opgesloten zitten. Zelfs nu nog zijn er oude houten deuren en kozijnen die vroeger met lijnolieverf zijn geschilderd waarvan het hout nu nog steeds in prima staat is.

Na de tweede wereldoorlog werd de oorspronkelijke lijnolieverf verdrongen door synthetische verven die door de snelle opkomst van de aardolieindustrie in een snel tempo overal verkrijgbaar was. Net zo als plastic, nylon (panties bijvoorbeeld) en polyester namen deze plasticproducten al snel de plaats in van  oude, traditionele producten. 

In de jaren 70 van de vorige eeuw was een groot deel van deze goedwerkende, traditionele verven verdrongen door synthetische verf uit de aardolie-industrie. 

Maar in de loop van de tijd bleek dat de oude traditionele verven die al eeuwen lang gebruikt werden hout veel beter beschermden en bij het gebruik van deze verven houtrot veel minder voorkwam en houtwerk veel minder snel vernieuwd en gerepareerd hoefde worden.

Synthetische verven bleken namelijk als eigenschap te hebben dat ze de ondergrond compleet afsluiten, ze leggen als het ware een laagje plastic over de ondergrond. Het gevolg is dat het hout (of wat de ondergrond ook is) niet meer kan ademen en dus vocht wat onder het plastic laagje verf zit niet weg kan en het hout van binnenuit, onder de verf, gaat rotten. Als vervelende eigenschap hebben synthetische verven ook dat ze gaan bladderen, stukjes van deze plastic laag laten los.

Daardoor kwam de vraag naar de oude traditionele verven in de jaren 80 van de vorige eeuw weer terug en ontwikkelden zich nieuwe bedrijven en verffabriekjes die zich opnieuw met de productie van die verven bezig hielden.

In Zuid Zweden begon Gunnar Ottosson zijn Ottosson färgmakeri in 1989 nadat hij al jaren met lijnolieverf bezig was geweest. Inmiddels wordt Ottosson lijnolieverf door heel Zweden verkocht en gebruikt; door professionele schilders en restaurateurs maar ook door particulieren die met deze fijne puur-natuur-verf hun eigen huizen schilderen.

 

© 2011 - 2021 PURE PAINT | Eerlijke Verven | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel