UULA Farfoil®  Gebruikshandleiding

Uula Farfoil is een matte, dampdoorlatende, natuurvriendelijke verf uit Finland voor houten buitenoppervlakken, geschikt voor zowel onbehandeld als eerder geschilderd of gebeitst hout. Deze hoog gepigmenteerde verf geeft een uitstekende dekking waardoor één enkele laag na het gronden voldoende is voor een mooie gladde afwerking. Uula Farfoil is plasticvrij en ademend, het sluit de ondergrond niet af.

Zijdematte, milieuvriendelijke, dampdoorlatende buitenverf gemaakt van gekookte lijnolie en aardpigmenten. Als oplosmiddel wordt reukarme paraffine gebruikt. Gekookte lijnolie als oxiderend bindmiddel zorgt voor een waterdamp-doorlatend oppervlak, waardoor het hout kan ’’ademen’’. Doordat water door de verflaag verdampt, bladdert de verf niet af en vergaat het hout eronder niet. Als pigmenten worden oker, titaanwit en andere aardverfstoffen gebruikt. De hoge pigmentatie van Uula Farfoil zorgt voor een uitstekende dekking en een mooi, egaal oppervlak bij één laag.

Rendement:  Geschaafd hout of eerder geschilderd oppervlak 7 m²/L, ruw hout 5 m²/L.

Technische eigenschappen: Glansgraad: zijdemat. Dichtheid ong. 1.5-1.8 kg/L, afhankelijk van de kleur. VOC-emissies: minder dan 150 g/L. EU-VOC-grenswaarde: (cat. A/d) 300 g/L (2010).

Gereedschap en verwerking: Aanbrengen met een kwast of roller van passende breedte voor het te behandelen oppervlak. Met de kwast nastrijken. Het oppervlak dient schoon en droog te zijn. Maximale houtvochtigheid <15%. Relatieve luchtvochtigheid <80%; minimale verwerkingstemperatuur +10°C.  

Droogtijd:  Bij 20°C en <80% luchtvochtigheid: kleefvrij na 1-3 dagen, afhankelijk van de omstandigheden. Een nieuwe laag kan op zijn vroegst na 3 dagen worden aangebracht. Warmte en licht zijn nodig om de verf te laten drogen (min. +10°C). 

Verdunning: Gomterpentijn. Max. 10% bij het aanbrengen van één laag. Indien het oppervlak twee keer geschilderd moet worden, moet de verf 20-40%  verdund worden bij de eerste laag. Indien het oppervlak wordt blootgesteld aan zware weersinvloeden raden wij aan om twee keer te behandelen. Indien over een oude laag Uula Kookverf moet worden geschilderd: verwijder eerst de laag Kookverf, verdun Farfoil 15-20% en breng één laag aan. 

Verpakkingen: 0.9L, 2.7L en 9L. 

Gereedschapsreiniging: Maak het gereedschap schoon met gomterpentijn en spoel na met water en lijnoliezeep.

Opslag en afval: Koel en droog bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren. Niet vorstgevoelig. Roer voor gebruik altijd goed door, omdat de pigmenten tijdens de opslag bezinken.  Lege en droge verpakkingen kunnen in het restafval worden afgevoerd. Vloeibare resten afgeven bij het inzamelpunt voor chemisch afval. 

Veiligheidsgegevens: Uitsluitend op goed geventileerde plekken gebruiken. Bevat petroleum, gezuiverd (nafta volgens Hydro-treating proces). Aanraking met ogen en de huid vermijden. In geval van inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en deze verpakking of het etiket tonen. Vermijd het inademen van verfdamp. 

Brandclassificatie: Niet ontvlambaar. Let op! Zelfontbrandingsgevaar door drogende olie. Doeken met lijnolie kunnen door broei spontaan vlam vatten. Doeken altijd uitgevouwen buiten laten drogen of grondig uitspoelen. Daarna in het restafval afvoeren. 


lnstructies voor gebruik

Voorbereiding ondergrond: Verwijder stof en vuil. Verwijder oude, loszittende lagen met krabber of borstel. Verwijder oude verflagen zo grondig mogelijk. Dikkere verflagen kunnen efficiënt worden verwijderd met Fluxaf Green afbijtmiddel. Vuile ondergronden grondig reinigen met een biologisch schoonmaakmiddel of lijnoliezeep, schimmel en aangroei verwijderen met algen en schimmelreiniger van Biokleen. Grondig laten drogen. Ondergrond preventief behandelen met Uula Houtgrondeer* tegen schimmels en goed laten doordrogen. Vergrijsde houtoppervlakken schuren. 

Indien het hout glad geschaafd is, opschuren voor een betere hechting.

Grondlaag: Kaal hout gronden met Uula Exterieur Primer*. Nieuw, fabrieksmatig gegrond hout hoeft niet te worden voorbehandeld met Exterieur Primer. Eerder behandeld hout: intacte lagen reinigen, schimmel en aangroei verwijderen met algen en schimmelreiniger van Biokleen. Behandel het oppervlak preventief met Uula Houtgrondeer* tegen schimmels en laat het oppervlak goed drogen. 

Afwerking: Breng één royale laag Uula Farfoil aan. Gebruik veel verf in de kwast. Vermijd het achteraf aanbrengen van correcties in de verflaag om overlappingen te voorkomen.


Aandachtspunten: 

  • Zorg bij een groot oppervlak voor voldoende verf om mogelijke kleurverschillen te voorkomen. Door kleurverschillen in de houtteer kunnen er kleine variaties optreden tussen verschillende verpakkingen.
  • De verf moet altijd goed doorgeroerd worden, zowel voor als tijdens gebruik.
  • Controleer de kleur vóór het schilderen.
  • Voer een test uit, bijv. op een apart stuk hout of een onopvallende plaats.
  • Om een mooi, glad oppervlak te garanderen, schildert u in rechte stroken parallel aan het oppervlak. Bij een oppervlak met verticale planken werkt u vanaf de bovenkant van de plank met stroken naar beneden. Bij horizontale planken werkt u vanaf het begin tot het einde van de plank. Schilder ook de kopse kanten van het hout voorzichtig.
  • Schilder niet in de regen, in direct zonlicht of op een door de zon verwarmd oppervlak.
  • Als de verf met een spuit op het oppervlak wordt aangebracht, strijk dan de verf na met een kwast. Bij spuitwerk moet de verf 10% verdund worden met gomterpentijn.
  • Als er vuil en schimmel in het oppervlak zit moet het oppervlak gereinigd worden.
  •  Bij twijfel over de kwaliteit van het product: neem contact op met Uula Nederland of een bevoegde leverancier voordat u begint met de behandeling. 

  

 

 


De verstrekte informatie en aanbevelingen in dit document zijn gebaseerd op onze kennis en ervaringen, waarvan wij menen dat ze accuraat zijn. Door de veelheid van toepassingen buiten onze controle, kan ons bedrijf geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele negatieve gevolgen die ontstaan bij het gebruik van bovenstaand product. De gebruiker dient zelf het materiaal te beoordelen op geschiktheid, alvorens het op grote schaal toe te gaan passen. © Copyright 2023 Uula Nederland. Laatst herzien: 28.03.2023

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel