VEELGESTELDE VRAGEN OVER OTTOSSON LIJNOLIEVERF 

 

Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen die regelmatig gesteld worden over het gebruik van lijnolieverf. OTTOSSON lijnolieverf is een verf die veel gebruikt wordt voor regulier schilderwerk, dus kozijnen, deuren etc. Je kunt deze lijnolieverf zowel buiten als binnen gebruiken en deze verf is een prima echt ECO alternatief voor de milieuonvriendelijke verven die je in de bouwmarkten en verfspeciaalzaken vindt. OTTOSSON lijnolieverf wordt voornamelijk gebruikt als houtverf, maar ook voor het schilderen van b.v. metaal of pleisterwerk (ph neutraal) kun je deze verf prima gebruiken.

bloem.jpg Wat maakt een lijnolieverf een natuur- | ECO verf?

Onze lijnolieverven zijn natuurproducten zonder chemische/ synthetische toevoegingen. Het bestaat uit lijnolie en natuurlijke, afbreekbare en herwinbare pigmenten. Lijnolieverf is geheel afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.

Reguliere verf die je in de bouwmarkt of de verfwinkel koopt, ook wel plastic houdende verven genoemd, worden gemaakt van aardolieproducten. De reguliere chemische, plastic, verven zijn niet afbreekbaar en zullen daardoor altijd aanwezig blijven in het milieu. Daarnaast hebben reguliere chemische verven giftige en schadelijke toevoegingen zoals chemische droog- en oplosmiddelen en chemische (zeer giftige) pigmenten die naast dat ze gevaarlijk voor het milieu zijn ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de gebruiker.

bloem.jpg Is schilderen met lijnolieverf moeilijk?

Nee, schilderen met lijnolieverf is niet moeilijk, in principe is het hetzelfde als schilderen met een reguliere chemische verf. Wat wel echt belangrijk is is dat je lijnolieverf zeer dun aanbrengt, dunner dan je een reguliere verf aanbrengt. Breng je lijnolieverf te dik aan dan gaat het oppervlak rimpelen en droogt het niet goed.

De dekking van lijnolieverf is erg goed, dus dik aanbrengen is naast dat het niet goed is ook niet nodig. Breng lijnolieverf dus dun aan, zo krijg je een prachtig resultaat.

Wanneer je de gebruiksaanwijzingen van de verschillende verven goed opvolgt is schilderen met lijnolieverf niet moeilijker dan met reguliere verf en daarnaast werkt lijnolieverf zeer prettig en ruikt lekker.

bloem.jpg Is lijnolieverf net zo goed als reguliere verf?

Lijnolieverf beschermt beter dan reguliere verf die je in de bouwmarkt en verfwinkel koopt.

Dat komt omdat de lijnolie in het hout dringt en omdat lijnolieverf het hout laat ademen. Reguliere verf, ook wel plasticverf genoemd, trekt niet in het hout, maar vormt een laag op de ondergrond waardoor het hout “opgesloten” zit en niet meer kan ademen. Lijnolieverf geeft een ademende beschermlaag waardoor vocht gereguleerd wordt, vocht kan naar binnen en naar buiten. Er blijft dus nooit vocht achter in het hout waardoor het hout van binnenuit kan gaan rotten.

Lijnolieverf bladdert niet maar op lange termijn vervagen de kleuren op natuurlijke manier zonder dat de verf zijn beschermende functie verliest.Om de verf tussen schilderbeurten door zijn oorspronkelijke glans en diepte terug te geven kun je schilderwerk inwrijven met gekookte lijnolie. (let op, doeken gedrenkt met lijnolie altijd natmaken en weggooien omdat er anders ontvlammingsgevaar is)

bloem.jpg  Is lijnolieverf duurder dan de reguliere verven?

Nee, lijnolieverf is niet duurder dan reguliere verven die je koopt in de verfspeciaalzaak of bouwmarkt. Lijnolieverven zijn zuinig in gebruik, gemiddelde verbruik is 15-20m2 per liter, en daarnaast gaat het schilderwerk langer mee dan wanneer je reguliere chemische verven gebruikt. 

Vergeleken met goede kwaliteitsverven is Ottosson lijnolieverf zelfs goedkoper per liter:

bloem.jpg Hoe lang gaat lijnolieverf mee?

Lijnolieverf is zeer duurzaam en gaat zeer lang mee. Over het algemeen hoef je verfwerk pas na 7 tot 10 jaar  te herschilderen, e.e.a. is natuurlijk afhankelijk van de omgeving en het klimaat. Soms gaat buitenschilderwerk zelfs nog langer mee, er zijn projecten bekend die al meer dan 25 jaar met dezelfde laag verf meegaan, maar dat is uiteraard ook afhankelijk van het klimaat en andere omstandigheden. Ottosson lijnolieverf kun je tussentijds wanneer deze matter van uitstraling worden dun insmeren met gekookte lijnolie, hierdoor krijgen ze direct weer hun oorspronkelijke kleur en diepte terug.

bloem.jpg  Heb ik grondverf nodig voordat ik met lijnolieverf kan schilderen?

Nee, je hoeft voordat je met lijnolieverf gaat schilderen geen grondverf aan te brengen. Lijnolieverf trekt in het hout, grondverf zou dat verhinderen. Een eerste laag verf op onbewerkt hout heeft  een verdunde laag lijnolieverf (Ottosson) als grondlaag nodig. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor je aan de slag gaat.

Zit er op datgene wat je wilt schilderen al wel grondverf dan kun je daar lijnolieverf ook prima overheen aanbrengen, hou er wel rekening mee dat de eigenschappen van lijnolie het allerbeste werken wanneer het op onbehandeld hout wordt aangebracht. Maar lijnolieverf kan dus ook over grondverf en andere (oude) verflagen worden aangebracht.

bloem.jpg  Droogt lijnolieverf langzaam?

Lijnolieverf droogt over het algemeen inderdaad iets langzamer dan reguliere chemische verven, dat komt omdat er in lijnolieverf geen chemische droogmiddelen en oplosmiddelen zitten. Maar over het algemeen droogt lijnolieverf niet langzamer dan wenselijk is voor het bijvoorbeeld aanbrengen van een tweede of derde laag verf.

Hou rekening met een droogtijd tussen lagen in een gemiddelde omstandigheid (dus niet in een super ideale situatie) van 2 tot 3 dagen. In ideale situaties, dus drogend weer, zo rond de 24 graden, is de droogtijd sneller, ca. 1- 2 dagen

 bloem.jpgDekt lijnolieverf goed en wat is het verbruik?

OTTOSSON lijnolieverf heeft een zeer goede dekking, zelfs bij een laag dekt het eigenlijk al. Je hebt 1 liter lijnolieverf nodig voor ongeveer 15m2 (gemiddeld) per laag. 

bloem.jpg Hoeveel lagen moet ik aanbrengen?

Net als bij reguliere verf die je in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak koopt breng je 2 tot 3 lagen verf aan die je tussentijds laat drogen. Over kaal hout breng je 3 lagen aan, een speciale grondverf is niet nodig, je maakt je eigen grondverf door een met lijnolie verdunde verflaag als basislaag op onbehandeld hout aan te brengen.

Over reeds geschilderd hout zijn 2 lagen over het algemeen voldoende. Let er wel op dat de verf goed droog moet zijn voor je een nieuwe laag aanbrengt, anders krijg je een niet mooi resultaat.

Wil je ruw hout een matte finish geven dan kun je een laag aanbrengen vermengd met rauwe lijnolie, een laag zal je hout goed beschermen door de goede bescherming die lijnolie biedt.

bloem.jpg  Kun je lijnolieverf ook aanbrengen over eerder geschilderd hout?

Ja, je kunt lijnolieverf prima aanbrengen over oude verflagen, ook over chemische verflagen. Het allerbeste en meest duurzame resultaat wordt echter wel bereikt met het werken op een ongeschilderd ondergrond omdat zo het hout optimaal profiteert van de lijnolie die goed kan intrekken. 

 bloem.jpgMijn met lijnolieverf geschilderde oppervalk wordt mat na verloop van tijd, moet ik herschilderen?

Nee, in principe hoef je niet opnieuw te schilderen als wanneer lijnolieverf een wat mattere uitstraling krijgt. Dit hoort bij lijnolieverf en het hout is nog steeds goed beschermd! Om kleur, diepte en een lichte glans terug te krijgen smeer je de oppervlakte licht in met gekookte lijnolie. Over het algemeen is, afhankelijk van de omstandigheden, een onderhoudsbeurt met lijnolie nodig na 6-7 jaar en is herschilderen nog lang niet nodig.

Herschilderen hoeft vaak pas na 10-15 jaar, soms langer, dat is natuurlijk ook afhankelijk van de omstandigheden.

 bloem.jpgKan ik lijnolieverf ook gebruiken op metaal, muren of zelfs plastic?

Ja dat kan prima, Lijnolieverf hecht op veel verschillende ondergronden,natuurlijk op hout en eerder geschilderde opppervlaktes, maar ook als metaal verf is het er geschikt. Ook op muren kun je het gebruiken, test bij het gebruik op muren wel altijd even of het effect dat is wat je wilt (daar zijn de proefpotjes natuurlijk erg handig voor). Ook voor buitenmuren kun je lijnolieverf gebruiken (test het ook dan even met een proefstukje) Ook plastic ondergronden kun je schilderen, bijvoorbeeld regenpijpen etc. De verf hecht prima, hou wel rekening met een wat langere droogtijd omdat de lijnolie natuurlijk niet in het plastic kan trekken en het daardoor iets langer duurt voor de verf om te drogen.

 bloem.jpgIs lijnolieverf ook geschikt voor binnen?

Jazeker! OTTOSSON lijnolieverf bevat geen oplosmiddelen en andere chemische toevoegingen, het is puur natuur en juist daarom ideaal om binnen te gebruiken. Het is veilig voor mens, dier en milieu!

 bloem.jpgKan ik buiten schilderen als er op korte termijn regen voorspeld wordt?

Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen, veel mensen plannen schilderwerk in en een regenvoorspelling kan roet in het eten gooien natuurlijk. Echter is het wel belangrijk voor een mooi resultaat dat de verf de tijd krijgt om te drogen met droog weer. Lijnolieverf heeft een droogtijd van 1-3 dagen, afhankelijk van de ondergrond, buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Je kunt dus echt het beste wachten tot er een paar dagen goed weer voorspeld wordt.

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel