UULA KOOKVERF®         Gebruikshandleiding 

 

Waterverdunbare, oplosmiddelvrije, dampdoorlatende en natuurvriendelijke aardverf volgens traditioneel recept. Voor binnen en buiten. Het bindmiddel wordt gevormd door zetmeelstijfsel van rogge- en tarwebloem met gekookte lijnolie. Als oplosmiddel wordt water gebruikt, als pigment oker en andere aardverfstoffen en titaanwit. Het product is gemakkelijk aan te brengen en dekt meestal in 1 laag. Vormt geen afsluitende harde laag.

Rendement: Ca. 3-5 m² /L, afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond.

Geschikte ondergronden: Uula Kookverf is geschikt voor zowel ONBEHANDELD als preventief geconserveerd, RUW HOUT. Reeds eerder met Kookverf behandelde oppervlakken overschilderen na minimaal 1 jaar. Geschikt voor gevelbetimmeringen, schuren, schuttingen, pergola’s, leem en dergelijke. Nieuw hout bij voorkeur pas schilderen nadat het oppervlak 1 à 2 jaar in de buitenlucht heeft kunnen uitdrogen. Niet geschikt voor glad geschaafd hout of oppervlakken behandeld met primers, olieverf, oude latex- of alkydlagen. Geïmpregneerd hout minimaal 2 jaar laten uitdrogen.

LET OP: Kookverf is NIET geschikt voor hout wat geschilderd of gebeitst is, gebruik daarvoor UULA FARFOIL of Falu Rödfärg Träfasad houtgevelverf.

Technische eigenschappen: Glansgraad: Mat. Dichtheid ong. 1.2 kg/L. Geen VOC-emissies. Niet ontvlambaar.

Gereedschap: Kwast of (airless) verfspuit. Bij voorkeur met een Uula Kookverfkwast.

Verwerkingscondities: Droog, bewolkt weer is het meest ideale weer om te schilderen. Rel. luchtvochtigheid <95% en temperatuur +0°C. Vermijd schilderen in direct zonlicht of in regen.

Droogtijd: Bij 20°C en <80% rel. luchtvochtigheid: kleefvrij na 1-2 uur. Overschilderbaar na min. 12 maanden.

Verdunning: Water. Uula Kookverf bij voorkeur niet verdunnen. Bij spuitverwerking 20-30% verdunnen met ijzersulfaatwater (1kg/10L), lichte kleuren met zinksulfaatwater. Alternatief: Alle kleuren kunnen worden verdund met Uula Houtgrondeer.

Verpakkingen: 3L, 10L (ook 20L: dit geldt voor de kleuren 40 Fins rood, 42 Zweeds rood en 90 Blauwgrijs, vraag hiervoor naar de mogelijkheden).

Gereedschapsreiniging: Maak het gereedschap direct na gebruik schoon met water en bijvoorbeeld lijnoliezeep of wat biologisch afwasmiddel.

Opslag en afval: Koel en droog bewaren (boven +2°C). Niet laten bevriezen. Buiten bereik van kinderen bewaren. Ongeopende verpakking: 1 jaar houdbaar. Na openen: 3-4 maanden houdbaar. Lege en droge verpakkingen kunnen bij het restafval worden afgevoerd. Vloeibare resten afgeven bij het inzamelpunt voor chemisch afval.

Onderhoud: Na 3-5 jaar een nieuwe laag Kookverf aanbrengen. Intussen kan het hout enigszins verweren.


lnstructies voor gebruik

Voorbereiding ondergrond: Verwijder stof en vuil. Verwijder oude, loszittende lagen met krabber of borstel van eerder met Kookverf behandelde oppervlakken. Bij kleurwijziging moeten oude verflagen volledig verwijderd worden, bijv. met een hogedrukreiniger. Laat het oppervlak drogen vóór behandeling. Vuile ondergronden grondig reinigen met een biologisch schoonmaakmiddel of lijnoliezeep, schimmel en aangroei verwijderen met algen en schimmelreiniger van Biokleen. Grondig laten drogen. Ondergrond preventief behandelen met Uula Houtgrondeer* tegen schimmels en goed laten doordrogen.

Als alternatief kunt u het oppervlak voorbehandelen met Uula Kookverf, 50% verdund met Uula Houtgrondeer. Laat ten minste 24 uur drogen vóór het aanbrengen van de afwerklaag. In dit geval is een aparte antischimmelbehandeling niet noodzakelijk.

Schilderen: Breng één royale laag Uula Kookverf aan wanneer het oppervlak volledig is gedroogd. Indien een 2e laag Uula Kookverf nodig is, wacht dan minimaal 1 jaar.

Aanbrengen met spuit: De ondergrond voorbehandelen zoals bij schilderen. Verdun Kookverf 30% met Uula Houtgrondeer. Wij raden het gebruik van een verplaatsingspomp af, vanwege het slijtende effect van de kleurpigmenten. Spuitkop grootte 0,4-0,5. Breng één laag Kookverf aan.


Aandachtspunten:

  • Kleurnummers 40, 42, 50 en 95 bevatten ijzersulfaat. Dit kan door neerslag verkleuringen veroorzaken op ondergelegen bestrating e.d.
  • Zorg bij een groot oppervlak voor voldoende verf en meng verschillende verpakkingen onderling, om mogelijke kleurverschillen te voorkomen.
  • De verf moet altijd goed doorgeroerd worden, zowel voor als tijdens gebruik. – Schilder ook de kopse kanten van het hout.
  • Schilder niet in de regen, in direct zonlicht of op een door de zon verwarmd oppervlak.
  • In een zonnige, hete zomer kan het te schilderen oppervlak te droog zijn. U kunt dan het oppervlak 12-24 uur voor het schilderen vochtig maken.
  • Gebruik geen gladde spijkerkoppen zoals elektrolytisch verzinkte spijkers voor het bevestigen van planken, omdat de verf hierop niet wil hechten.
  • Indien om een of andere reden één laag verf niet voldoende is, schilder dan de tweede laag met Uula Kookverf voor 50% verdund. Als u twee onverdunde lagen aanbrengt, zou de verf kunnen afbladderen.
  • Indien er na het drogen van de verf witte meeldauw op het oppervlak verschijnt, zijn het de zouten van het ijzersulfaat. Dit zal weer verdwijnen na een tijdje en is over het algemeen slechts een esthetisch probleem.
  • Bij twijfel over de kwaliteit van het product: neem contact op met Uula Nederland of een bevoegde leverancier voordat u begint met de behandeling.

 

  

 

 


De verstrekte informatie en aanbevelingen in dit document zijn gebaseerd op onze kennis en ervaringen, waarvan wij menen dat ze accuraat zijn. Door de veelheid van toepassingen buiten onze controle, kan ons bedrijf geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele negatieve gevolgen die ontstaan bij het gebruik van bovenstaand product. De gebruiker dient zelf het materiaal te beoordelen op geschiktheid, alvorens het op grote schaal toe te gaan passen. © Copyright 2023 Uula Nederland. Laatst herzien: 28.03.2023

 

 

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel