ONDERHOUD van met OTTOSSON lijnolieverf geschilderde oppervlaktes

Afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht, zal lijnolieverf buiten uiteindelijk matter worden, dit zal je het eerst zien bij geschilderde oppervlaktes die op het zuiden in de volle zon liggen. Dit is het gevolg van de natuurlijke oxidatie van lijnolie, uiteindelijk, na vele jaren, vervaagt de verf. Het matter worden na een aantal jaar is het eerste zichtbare teken van dit proces. Maar ook al krijgt je geschilderde oppervlak na een aantal jaren een matter oppervlak dan is het hout nog steeds goed beschermd en hoef je niet gelijk actie te ondernemen.

Als de verf compleet mat is wordt het "kalkachtig" en geeft het pigment af als je er met een vinger overheen strijkt. Lijnolieverf bladdert overigens niet. Deze verkalking en matter worden van de verf is iets wat alleen aan de oppervlakte gebeurd, de lijnolieverf zorgt heel lang voor een goede bescherming van je geschilderde oppervlak, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Het onderhoud is eenvoudig: een gemakkelijke snelle behandeling met lijnolie. Die behandeling is alleen "voor het oog" nodig, zoals aangegeven, je geschilderde oppervlak is nog steeds prima beschermd!

De kozijnen op de foto rechts zijn eenvoudig ingesmeerd met lijnolie volgens de methode die je ziet op het onderstaande filmpje. In dit filmpje zie je hoe je heel eenvoudig met lijnolieverf geschilderde oppervlaktes kunt onderhouden zodat ze hun oorspronkelijke kleurdiepte en glans weer terugkrijgen. (Engels)

Onderhoud van geschilderde oppervlaktes:

Maak het oppervlak schoon en breng een dunne laag gekookte of rauwe lijnolie aan. Verwijder het teveel aan olie na een half uur met een doek. Je schilderwerk heeft nu weer zijn oorspronkelijke kleur en glans terug gekregen, zo gemakkelijk gaat dat!

NB! doeken met lijnolie dien je altijd nat te maken en weg te gooien omdat ze anders spontaan kunnen ontvlammen.

Opnieuw schilderen

Als een oppervlak geschilderd met lijnolieverf mat wordt denk je misschien dat het tijd is om opnieuw te schilderen, maar dat is niet nodig! Met lijnolieverf geschilderde oppervlaktes zijn nog heel lang beschermd ook wanneer ze een matte uitstraling hebben gekregen. Je hoeft pas na 7 tot 10 jaar (en soms langer) opnieuw te schilderen. Als opfrisbeurt smeer je je mat geworden schilderwerk eenvoudig in met lijnolie, zoals wij hierboven en in het filmpje laten zien, en het krijgt z'n oorspronkelijke glans en kleur helemaal terug.

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel