UULA OLIELAZUUR®                     Gebruikshandleiding             

Halfglanzende, transparante houtbeits voor binnen en buiten. Gemaakt van gekookte lijnolie, natuurlijke harsen en aardpigmenten volgens traditioneel recept. Als oplosmiddel wordt gomterpentijn gebruikt, als pigment oker, titaanwit en andere aardverfstoffen. Uula Olielazuur laat de houtstructuur zichtbaar en geeft het hout bescherming tegen vocht en vuil in droge en natte omstandigheden. Wanneer een slijtvaste afwerking vereist is, bijvoorbeeld voor trappen of vloeren, kan met één of twee lagen slijtvaste lak (parketlak) worden afgewerkt.

Kleur: Zie de Uula kleurenkaart voor transparante kleuren. Uula Olielazuur is getint met kleurpasta’s gemaakt van natuurlijke pigmenten.   

Rendement: Afhankelijk van de structuur en zuigkracht van de ondergrond: geschaafd hout 12 – 15 m²/L, ruw hout 8 – 10 m²/L. 

Geschikte ondergronden: Nieuw en oud onbehandeld hout; hout dat eerder is behandeld met transparante of dekkende lijnolie, alkyd- of beitslagen. Bijv. plafonds, deuren, ramen, vloeren, meubels, wandbetimmering binnen en buiten. Ook geschikt als bindmiddel bij glaceren, houtimitatie en decoratieve afwerkingen. Uula Olielazuur kan over vernis of lijnolieverf worden aangebracht om de glansgraad te verminderen.

Technische eigenschappen: Bevat een geurloos koolwaterstof-oplosmiddel. Dichtheid ong. 0.9 kg/L. Indien nodig verdunnen met gomterpentijn. Bevat: VOC max. 400 g/L. EU-VOC-grenswaarde: (cat. A/e) 400 g/L (2010).

Gereedschap: Aanbrengen met platte kwast, roller of (airless) verfspuit.

Verwerkingscondities: Het te schilderen oppervlak dient schoon en droog te zijn. Maximale houtvochtigheid <15%. Relatieve luchtvochtigheid < 80%; minimale verwerkingstemperatuur +10°C

Droogtijd: Bij +20°C, rel. luchtvochtigheid 50%: kleefvrij in 5-8 uur, afhankelijk van de omstandigheden. Overschilderbaar na ca. 24 uur. Warmte en licht versnellen de droging.

Verdunning: Gebruiksklaar, eventueel met gomterpentijn.

Verpakkingen: 0.9L, 2.7L en 9L.

Gereedschapsreiniging: Maak het gereedschap schoon met gomterpentijn en spoel na met water en lijnoliezeep.    

Opslag en afval: Koel en droog, buiten bereik van kinderen, in goed gesloten verpakking bewaren. Niet vorstgevoelig. Lege en droge verpakkingen kunnen bij het restafval worden afgevoerd. Vloeibare resten afgeven bij het inzamelpunt voor chemisch afval.

Brandclassificatie: Niet ontvlambaar. Let op! Gevaar voor zelfontbranding door drogende olie. Doeken met lijnolie kunnen door broei spontaan vlam vatten. Doeken uitgevouwen buiten laten drogen of uitspoelen met water. Daarna bij het restafval afvoeren.

Instructies voor gebruik

Uula Olielazuur goed doorroeren voor gebruik. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens de verwerking.

Voorbereiding ondergrond: Verwijder stof en vuil. Verwijder oude, loszittende lagen d.m.v. krabben, schuren of borstelen. Intacte lagen reinigen, schimmel en aangroei verwijderen met Biokleen Algen & schimmelreiniger. Behandel het oppervlak eventueel preventief met Uula Houtgrondeer* tegen schimmels. Laat het oppervlak goed drogen. 

Kleurloze behandeling: Breng 1-3 lagen blanke Uula Olielazuur aan, afhankelijk van de gewenste afwerking. Tussen de lagen licht schuren om de opgewerkte houtvezel te verwijderen en grondig afstoffen. Blanke Uula Olielazuur buiten uitsluitend toepassen op beschut/overdekt hout.

Kleur: Breng 1-2 lagen Uula Olielazuur aan totdat de gewenste kleur is bereikt. Zet eventueel een proefvlak op ter beoordeling van de kleur. De oude kleur van het te behandelen oppervlak moet in acht worden genomen bij het kiezen van een kleur. Breng voor extra duurzaamheid een derde (kleurloze) laag aan. 

Semi-transparant: Uula Olielazuur kan eveneens in een semi-transparant verfsysteem worden toegepast, dit geeft een zeer fraai en strak uiterlijk. Werkwijze: Ondergrond voorzien van een egaal dekkende grondlaag, bijvoorbeeld Uula Farfoil* of Ottosson lijnolieverf in wit. Na droging 2-3 lagen Uula Olielazuur op kleur aanbrengen. Dit geeft een zeer helder en verrassend effect!

Aandachtspunten

  • Uula Olielazuur altijd goed doorroeren voor en tijdens gebruik.
  • Zorg bij een groot oppervlak voor voldoende verf en meng verschillende verpakkingen onderling, om mogelijke kleurverschillen te voorkomen.
  • De kleur van de ondergrond van het te behandelen oppervlak moet in acht worden genomen bij het kiezen van een transparante afwerking. Een proef opzetten vóór de behandeling wordt aangeraden. 
  • Bij transparante behandelingen kunnen de ruwheid, de houtsoort en de kleur van de ondergrond van invloed zijn op het eindresultaat.
  • Neem de natuurlijke kleur van Uula Olielazuur in acht bij de behandeling van witte oppervlakken.
  • Kleurloze Uula Olielazuur kan ook gebruikt worden om oude, gelakte meubeloppervlakken te renoveren. Wrijf de kleurloze Uula Olielazuur met een pluisvrije doek op het te behandelen oppervlak en laat drogen (4-5 uur).
  • Bij twijfel over de kwaliteit van het product: neem contact op met de fabrikant of een bevoegde leverancier voordat u begint met de behandeling. 

 

  

 


De verstrekte informatie en aanbevelingen in dit document zijn gebaseerd op onze kennis en ervaringen, waarvan wij menen dat ze accuraat zijn. Door de veelheid van toepassingen buiten onze controle, kan ons bedrijf geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele negatieve gevolgen die ontstaan bij het gebruik van bovenstaand product. De gebruiker dient zelf het materiaal te beoordelen op geschiktheid, alvorens het op grote schaal toe te gaan passen. © Copyright 2023 Uula Nederland Laatst herzien: 28.03.2023

 

 

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel