logo.jpgGebruiksaanwijzing Falu Rödfärg voor RUW, onbehandeld hout

Falu Rödfärg is een kookverf met een prachtig dof oppervlak waarin siliciumkristallen de lichtstralen breken. Dat zorgt voor een unieke wisselwerking met de omgeving, waarbij de kleur al naar gelang het weer, de wind en de intensiteit van de zon steeds een andere tint heeft.
In het warme avondlicht wordt de rode kleur intens, bijna fluorescerend.

De traditie van Falu Rödfärg in Zweden gaat vijfhonderd jaar terug en tegenwoordig is het de vanzelfsprekende keuze voor door architecten ontworpen privéwoningen, maar ook voor openbare gebouwen, zomerhuisjes en boothuizen.

Falu Rödfärg wordt gebruikt voor het schilderen van onbehandeld en ruw hout en voor het opnieuw schilderen van oppervlakken die eerder met kookverf zijn geschilderd. Het product kan ook worden gebruikt voor droge, gepolijste houten oppervlakken en oud, onder druk gecreosoteerd hout. De verf zorgt voor een open laag, zodat het hout kan ademen. Vocht en waterdamp kunnen zich vrij door de verflaag verplaatsen, waarmee het risico van rotting verkleind wordt.

Schilderen met Falu Rödfärg 

U heeft de volgende hulpmiddelen nodig: een metalen borstel, een zachte borstel of veger, een plafondkwast, afdekpapier of -plastic en desgewenst een masker. Water en reinigingsvloeistof voor het reinigen van borstels en het verwijderen van spetters.

1. Voorbereidende werkzaamheden

Dek de fundering van het huis, regenwaterpijpen, ramen, bloemen en andere planten af met karton of plastic. Laat dit alles enige dagen afgedekt totdat de verf volledig droog is. Controleer de staat van het hout (of het droog en stevig is) door dit op plaatsen waar u goed bij kunt te onderzoeken met een mes of schroevendraaier. Als het zacht is, is het wellicht aangetast door rotting. Deze moet dan worden aangepakt voordat u gaat schilderen.

Nieuw schilderwerk

Borstel of was loszittend vuil weg. Breng op onbehandeld hout één grondlaag aan in de vorm van Falu Rödfärg Verf die met 10-20% water is verdund. Afschilderen kan plaatsvinden door na ten minste 24 uur één laag onverdunde verf aan te brengen. U kunt in plaats daarvan ook de definitieve laag aanbrengen met onverdunde verf. Maar dan moet u na ongeveer 2 jaar opnieuw schilderen.

Als u van plan bent een prefab woning te schilderen en u wilt daarvoor Falu Rödfärg Verf gebruiken, dan is het van belang om na te gaan of het hout van uw leverancier geschilderd kan worden met Falu Rödfärg. Wij adviseren u de fabrikant reeds bij het geven van de opdracht te informeren dat u een buitenlaag wilt die is gegrond met Falu Rödfärg of dat u volledig ongeverfd hout wilt.

Opnieuw schilderen

Verwijder alle loszittende verf en vuil met een metalen borstel voordat u het huis opnieuw schildert. Daarna moet u het gehele oppervlak borstelen met een zachte borstel of veger. Wij adviseren u een beschermende ademhalingsuitrusting te gebruiken, omdat dit flink wat stof kan veroorzaken. U kunt ook het hout schoonmaken met een hogedrukreiniger. Maar vermijd daarbij de maximale druk, omdat het hout daardoor zou kunnen beschadigen. Zodra het oppervlak droog is, schildert u dit met onverdunde verf. Als u ziet dat het hout schimmelsporen heeft, moet dit voor gebruik worden behandeld met een antischimmelmiddel. Maak het in dat geval schoon met een algen en schimmelreiniger

2. Schilderen


Roer de verf grondig. Breng met een plafondkwast dunne laagjes Falu Rödfärg Verf aan. Door te dikke verflagen kan de verf gaan barsten of schilferen. Ook het kophout moet worden geschilderd met Falu Rödfärg Verf. Breng de verf helemaal van onder tot boven aan op kleinere gedeelten om een naad tussen het onderste en bovenste deel van de buitenlaag te voorkomen. Vermijd schilderen in de felle zon. Schilder niet als het houtwerk vochtig is of als er risico op nachtvorst bestaat. Het vochtgehalte in het hout mag niet hoger zijn dan 15 % en de laagste temperatuur waarbij u kunt schilderen is +5°C.

Begin op hoeken met een nieuwe serie.
Het pigment in Falu Rödfärg Verf is een natuurlijk product dat afkomstig is uit de mijn in Falun. Er kan sprake zijn van variaties in de pigmentkleur, al naar gelang een andere branding van het pigment. Daarom moet u verf gebruiken met hetzelfde serienummer en als u moet overgaan op een andere serie, adviseren wij u dat te doen bij natuurlijke scheidslijnen als hoeken. De verf kan gaan lopen bij knoesten en koppen van spijkers, maar deze wordt afgedekt bij de volgende verflaag. Wees voorzichtig met bijwerken als de verf droog is, omdat dit een gespikkeld uiterlijk kan geven.

3. Droogtijd en extra werkzaamheden


Falu Rödfärg is na ca. 1 uur droog en kan na ca. 24 uur worden overgeschilderd.
Maar u moet ramen en fundering voorzorgshalve een paar dagen afgedekt laten. Bij hevige regenval zou de verse verf kunnen wegspoelen en de fundering kunnen kleuren. Spetters op stenen, beton, tuinplavuizen en dergelijke moeten worden weggespoeld met een lichtzuur oplosmiddel (PH < 7). Overgebleven verf moeten naar een milieudepot in uw gemeente worden gebracht.

Kwasten kunt u reinigen met water met eventueel wat lijnoliezeep of afwasmiddel.

Technische beschrijving


Bindmiddel: Lijm van bloem versterkt met lijnzaadolie
Percentage pigment: 18 %
Percentage lijnzaadolie: 8 %
Conserveringsmiddel: Ferrisulfaat
Oplosmiddel: Water
Verdunningsmiddel: Water
Dekvermogen: Ca. 3 m2 / liter
Droogtijd: Ca. 1 uur bij 23 °C en een vochtigheid van 50 %
Overschilderbaar: Ca. 24 uur bij 23 °C en een vochtigheid van 50 %
Glans: Mat
Emmergrootte: 5 liter
Gereedschappen: blokkwast/ kwast
Reinigen van gereedschap: Water en reinigingsvloeistof
Brandgevaar: Niet ontvlambaar
Bewaren: Vorstvrij

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel