Veelgestelde vragen over OTTOSSON lijnolieverf binnen

 

Op de pagina Waarom OTTOSSON lijnolieverf en de pagina Veelgestelde vragen over lijnolieverf  kun je al veel lezen over Ottosson lijnolieverf. Op deze pagina behandelen we nog een paar specifieke vragen die we regelmatig binnen krijgen over het gebruik van de verf binnen. Op de pagina Gebruiksaanwijzing OTTOSSON lijnolieverf binnen lees je hoe je het binnen kunt toepassen.

 bloem.jpgIs lijnolieverf ook geschikt voor binnen?

Jazeker! OTTOSSON lijnolieverf bevat geen oplosmiddelen en andere chemische toevoegingen, het is puur natuur en juist daarom ideaal om binnen te gebruiken. Het is veilig voor mens, dier en milieu!

 bloem.jpgKan witte lijnolieverf binnen vergelen?

Op plaatsen waar geen of weinig daglicht aanwezig is kan witte lijnolieverf enigzins vergelen. Het is op deze plaatsen dus verstandiger om voor een niet witte kleur te kiezen, neem bijvoorbeeld licht grijs of een hele andere kleur. Op plaatsen met normaal daglicht je heb daar geen last van. Het kan ook zijn wanneer je bijvoorbeeld een bloempot zet op een witte vensterbank dat de verf onder de bloempot vergeeld, daar komt dan immers geen daglicht. Maak je daarover geen zorgen, want haal je de pot weg en heeft daglicht weer toegang tot het vergeelde deel dan zal het snel weer wit worden, de vergeling verdwijnt dan dus automatisch weer.

 bloem.jpgKan ik lijnolieverf ook op vloeren en trappen gebruiken?

Ja, dat kan prima! Ook vloeren en trappen kun je dus prima schilderen met OTTOSSON lijnolieverf. Gebruik in iedergeval wat extra droogmiddel, zoals wordt aangeraden voor binnen in de gebruiksaanwijzing (maximaal 1%, dat is 10ml op 1 liter verf) Volg verder de gebruiksaanwijzing voor binnen goed op en laat de vloer voldoende uitharden en hou de droogtijden aan. Je zult dus wel de tijd moeten nemen om een vloer te schilderen, maar je hebt dan een prachtig resultaat.

  

De vloer links is in een middengrijze tint met OTTOSSON lijnolieverf geschilderd, de vloer recht in falu rood van OTTOSSON, de deur is oker geel

 bloem.jpg Kunnen meubels ook worden geschilderd met OTTOSSON lijnolieverf

Ja, ook meubels kun je schilderen met lijnolieverf. Ook hier geldt dat je de gebruiksaanwijzing goed moet opvolgen en dat het belangrijk is om de verf dun aan te brengen. 

Ook keukenkastjes kun je perfect schilderen met lijnolieverf.

    

v.l.n.r.  Ladenkast in grijsgroen, keuken in putty white en detail van een keukenkastje in hardeberga blauw.

 bloem.jpg Mijn tweede laag verf is vlekkerig, wat moet ik doen?

Het kan gebeuren dat je tweede verflaag vlekkerig opdroogt, dus met een glansverschil, dat is niet erg. Dat komt omdat de olie in de verf op sommige plaatsen meer in het hout trekt terwijl andere plaatsen al meer verzadigd zijn. Lijnolieverf breng je vanaf het kale hout in drie lagen aan, je laatste, 3e laag zal gewoon egaal opdrogen.

 bloem.jpg Ik wil een meubel schilderen wat in de was staat, kan dat?

Dat kan, maar je zult wel eerst de was moeten verwijderen. Er zijn veel (vooral milieuonvriendelijke) was verwijderaars verkrijgbaar, echter is onze eigen ervaring dat was op een meubel het allermakkelijks verwijderd kan worden met lijnoliezeep.

Gebruik een boender en een emmer warm water en maak het meubel vochtig. Boen het meubel vervolgens goed met onverdunde lijnoliezeep en spoel de zeep af met water. Je zult, afhankelijk van de dikte van de laag was, deze handeling een paar keer moeten herhalen. Als het meubel droog is zie je duidelijk waar wel en waar geen was meer op zit. Ga net zolang door tot echt alle was verdwenen is, geen enkele verf pakt op was namelijk.

Laat het meubel goed drogen voordat je het gaat schilderen en schilder het vervolgens volgens de gebruiksaanwijzing met een primer laag (je hout is immers onbehandeld geworden)

Was is een moeilijk goedje om te verwijderen, maar met een beetje geduld en wat boenwerk lukt het prima. In onze ervaring werkt lijnoliezeep beter dan alle andere wasverwijderende middelen en is daarnaast prettiger en schoner om mee te werken.

 bloem.jpg Kan ik mijn eettafel schilderen met lijnolieverf

Dat kan wel, maar hou er rekening mee dat lijnolieverf gevoelig kan zijn voor bijvoorbeeld natte glazen/ vocht. Dat komt omdat lijnolieverf het hout niet afsluit en vocht doorlatend is, dat is een goede eigenschap voor de ondergrond, deze kan dan immer ademen, maar het betekent dus wel dat wanneer je bijvoorbeeld een glas met een natte onderkant op een met lijnolieverf geschilderde tafel zet je kringen krijgt. Als de oppervlak droogt dan verdwijnen deze meestal weer, maar wil je een "altijd strak in de lak" (eet)tafel dan is lijnolieverf daarvoor misschien niet je beste keuze.

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | Pure Paint | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel